Instagram, Facebook ve Google Reklam Giderleri Vergiden Düşülür mü? 2026 Stopaj, KDV ve Muhasebe Rehberi
Instagram, Facebook ve Google üzerinden reklam veren işletmelerin en sık karşılaştığı sorulardan biri, bu harcamaların vergiden düşülüp düşülemeyeceğidir.
Özellikle Meta Ads ve Google Ads gibi yurt dışı merkezli reklam platformlarından hizmet alan şahıs işletmeleri ve limited şirketler açısından konu yalnızca reklam faturasının muhasebeye kaydedilmesinden ibaret değildir.
2026 yılında dijital reklam harcamaları, ticari faaliyetle ilgili olmaları ve gerekli belgelendirme şartlarını karşılamaları hâlinde gider olarak dikkate alınabilir. Ancak yurt dışından alınan internet reklam hizmetlerinde stopaj ve sorumlu sıfatıyla KDV yükümlülüğü de doğabilir.
Bu nedenle Instagram veya Google reklamına 50.000 TL ödeme yapan bir işletmenin, yalnızca banka ekstresini muhasebecisine göndermesi yeterli olmayabilir.
Bu rehberde reklam giderlerinin muhasebeleştirilmesini, %15 internet reklam stopajını, KDV 2 beyannamesini, yurt dışı reklam faturalarını ve 2026 yılı uygulamalarını örneklerle açıklıyoruz.
Instagram ve Facebook Reklamları Gider Yazılır mı?
Evet. Instagram ve Facebook üzerinden işletmenin ürün veya hizmetlerini tanıtmak amacıyla yapılan reklam harcamaları, ilgili şartlarla ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/1. maddesi kapsamında ticari kazancın elde edilmesi ve sürdürülmesi için yapılan genel giderler indirilebilir.
Örneğin;
-
E-ticaret mağazasının Instagram ürün reklamları,
-
Restoranın Facebook kampanyaları,
-
Danışmanlık şirketinin müşteri kazanma reklamları,
-
Oto galerinin araç tanıtım reklamları,
-
Hizmet işletmesinin sosyal medya reklamları
ticari faaliyetle bağlantılı olabilir.
Ancak reklam harcamasının gider yazılabilmesi için uygun belge bulunması ve harcamanın işletmeyle ilgili olması gerekir.
Ayrıca yurt dışı merkezli reklam sağlayıcılarından alınan hizmetlerde, gider kabulünden bağımsız olarak stopaj ve KDV sorumluluğu gündeme gelebilir.
Google Ads Faturası Türkiye'de Gider Yazılır mı?
Google Ads üzerinden yapılan arama ağı, görüntülü reklam ve benzeri kampanya harcamaları, ticari faaliyetle bağlantılı olmaları hâlinde gider olarak değerlendirilebilir.
Örneğin İstanbul Bahçelievler'de faaliyet gösteren bir şirketin Google üzerinden hizmetlerini tanıtması için reklam vermesi mümkündür.
Bu reklamın amacı müşteri kazanmak, satışları artırmak veya şirketin hizmetlerini tanıtmak olabilir.
Ancak Google Ads faturası için şu kontroller yapılmalıdır:
-
Reklam hizmetini hangi şirketin sunduğu,
-
Faturanın hangi mükellef adına düzenlendiği,
-
Reklamın ticari faaliyetle bağlantısı,
-
Hizmet sağlayıcının Türkiye'deki vergi statüsü,
-
Stopaj yükümlülüğü,
-
KDV 2 yükümlülüğü,
-
Fatura tarihi ve para birimi.
Google Ads faturasında Türk KDV'sinin bulunmaması, Türkiye'de hiçbir KDV yükümlülüğü olmadığı anlamına gelmez.
Meta ve Google Reklam Ödemelerinde %15 Stopaj Var mı?
İnternet ortamında verilen reklam hizmetleri için yapılan ödemeler, 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile vergi kesintisi kapsamına alınmıştır.
Düzenleme 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yapılan ödemeler için uygulanmaktadır.
2026 yılında genel iç mevzuat kapsamında internet reklam ödemelerinde uygulanan oranlar şöyledir:
| Reklam hizmetini sunan | Genel stopaj oranı |
|---|---|
| Tam mükellef kurum | %0 |
| Dar mükellef kurum | %15 |
| Gerçek kişi | %15 |
Bu oranlar, ilgili kanunlarda sayılan vergi kesintisi sorumluları bakımından geçerlidir.
Örneğin Türkiye'deki bir limited şirketin yurt dışı mukimi bir kurumdan doğrudan internet reklam hizmeti alması durumunda, genel iç mevzuat kapsamında %15 stopaj yükümlülüğü doğabilir.
Ancak çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları, mukimlik belgesi ve ödemenin gerçek hukuki niteliği ayrıca değerlendirilmelidir.
Bu nedenle her Meta veya Google ödemesine, hizmet sağlayıcısı ve sözleşme incelenmeden aynı işlem uygulanmamalıdır.
Reklam Stopajı Nedir?
Stopaj, belirli ödemeler üzerinden ödemeyi yapan tarafından hesaplanan ve vergi idaresine beyan edilen vergi kesintisidir.
İnternet reklam hizmetlerinde stopajın dayanağı;
-
Gelir Vergisi Kanunu'nun 94/18. maddesi,
-
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 15/1-ğ maddesi,
-
Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30/1-d maddesi,
-
476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı
kapsamında değerlendirilir.
Burada önemli nokta, reklam gideri ile stopajın aynı şey olmamasıdır.
Reklam gideri işletmenin satın aldığı hizmetin bedelidir.
Stopaj ise ödeme üzerinden hesaplanan ve ilgili şartlarda vergi idaresine beyan edilen kesintidir.
Yurt Dışından Alınan Reklam Hizmetinde KDV 2 Beyannamesi Verilir mi?
Evet. Yurt dışındaki bir hizmet sağlayıcısından alınan reklam hizmetinden Türkiye'de yararlanılması hâlinde, ilgili şartlarla sorumlu sıfatıyla KDV beyanı gerekebilir.
3065 sayılı KDV Kanunu'nun 6/b maddesi kapsamında Türkiye'de faydalanılan hizmetler, Türkiye'de yapılmış sayılabilir.
KDV Kanunu'nun 9/1. maddesi ise belirli durumlarda vergi sorumluluğunu hizmetten yararlanan kişiye yükleyebilir.
Örneğin Türkiye'deki bir şirket, yurt dışında yerleşik bir reklam sağlayıcısından Türkiye'deki müşterilerine yönelik dijital reklam hizmeti alıyorsa, hizmetin Türkiye'de kullanılması nedeniyle KDV sorumluluğu doğabilir.
Bu durumda hesaplanan KDV, 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilir.
Genel KDV oranına tabi reklam hizmeti için örnek hesaplamalarda %20 oranı kullanılır.
Ancak işlemin KDV'ye tabi olup olmadığı ve uygulanacak oran, hizmetin gerçek niteliğine göre kontrol edilmelidir.
KDV 2 ile %15 Reklam Stopajı Arasındaki Fark Nedir?
Bu iki yükümlülük sıklıkla karıştırılmaktadır.
| Konu | Reklam stopajı | KDV 2 |
|---|---|---|
| Verginin niteliği | Gelir veya kurumlar vergisi kesintisi | Katma değer vergisi |
| Temel dayanak | GVK ve KVK hükümleri | KDV Kanunu |
| Genel örnek oran | Dar mükellef kurumda %15 | Genel orana tabi hizmette %20 |
| Beyan | Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veya ilgili muhtasar beyan | 2 No.lu KDV Beyannamesi |
| Amaç | Ödeme üzerinden vergi kesintisi | Türkiye'de yararlanılan hizmetin KDV'si |
Dolayısıyla yurt dışından alınan bir reklam hizmetinde, şartlar oluştuğunda hem stopaj hem de KDV 2 yükümlülüğü aynı anda gündeme gelebilir.
Ancak hesaplama matrahları, anlaşma hükümleri ve ödeme şartları ayrı ayrı incelenmelidir.
Google Ads ve Meta'ya 50.000 TL Reklam Ödedim: Vergi Nasıl Hesaplanır?
Bir limited şirketin Ekim 2026 döneminde yurt dışı mukimi bir kurumdan dijital reklam hizmeti aldığını varsayalım.
Örnekte;
-
Reklam hizmetinin Türkiye'de kullanıldığı,
-
Hizmetin genel KDV oranına tabi olduğu,
-
Hizmet sağlayıcının dar mükellef kurum olduğu,
-
İç mevzuattaki %15 stopajın uygulanacağı,
-
Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması nedeniyle farklı bir sonuç bulunmadığı
varsayılmaktadır.
Senaryo 1: 50.000 TL brüt hizmet bedeli
Reklam hizmeti bedeli: 50.000 TL
Stopaj oranı: %15
Hesaplanan stopaj: 7.500 TL
Hizmet sağlayıcıya ödenecek net tutar: 42.500 TL
KDV 2 hesaplamasında, hizmetin KDV matrahının 50.000 TL olduğu varsayılırsa:
KDV oranı: %20
Hesaplanan KDV: 10.000 TL
Bu durumda örnek sonuç:
| Açıklama | Tutar |
|---|---|
| Brüt reklam hizmet bedeli | 50.000 TL |
| %15 stopaj | 7.500 TL |
| Hizmet sağlayıcıya net ödeme | 42.500 TL |
| KDV 2 (%20) | 10.000 TL |
Bu örnekte 7.500 TL stopaj, brüt hizmet bedelinin içinden kesilmektedir.
Senaryo 2: Yurt dışındaki platforma net 50.000 TL ödenmesi
Uygulamada önemli sorunlardan biri, yurt dışındaki reklam platformunun stopaj kesintisi kabul etmeksizin belirlenen tutarı tahsil etmesidir.
Sözleşme ve ödeme koşulları gereği hizmet sağlayıcının eline net 50.000 TL geçmesi ve stopajın Türkiye'deki işletme tarafından üstlenilmesi gerekiyorsa, brüte tamamlama hesabı gündeme gelir.
Örnekte %15 stopajın brüte tamamlama yoluyla hesaplanması gerektiği varsayılmıştır.
Brüt tutar:
50.000 / 0,85 = 58.823,53 TL
Stopaj:
58.823,53 × %15 = 8.823,53 TL
Hizmet sağlayıcıya net ödeme:
50.000 TL
Bu durumda stopaj yükü, ilk senaryodaki 7.500 TL'den farklıdır.
KDV matrahı da sözleşmenin niteliği ve hizmet bedelinin brüte tamamlanmasına ilişkin vergisel değerlendirmeye göre belirlenmelidir.
Brüt hizmet bedelinin 58.823,53 TL olarak esas alındığı ve %20 KDV uygulandığı varsayımında hesaplanan KDV 11.764,71 TL olur.
Önemli: Bu hesaplama örnek niteliğindedir. Yurt dışındaki reklam sağlayıcısının vergi statüsü, sözleşme şartları, stopajın kimin tarafından üstlenildiği ve varsa çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması değerlendirilmeden otomatik uygulanmamalıdır.
Reklam Faturasında KDV Yoksa Ne Yapılır?
Yurt dışındaki reklam platformlarının düzenlediği faturalarda Türkiye'ye ait KDV bulunmayabilir.
Ancak faturada KDV gösterilmemesi, hizmetin Türkiye'de KDV'ye tabi olmadığı anlamına gelmez.
Örneğin Türkiye'deki bir limited şirketin yurt dışındaki sağlayıcıdan aldığı ve Türkiye'de yararlandığı reklam hizmeti, ilgili şartlarda KDV 2 kapsamında olabilir.
Bu nedenle faturada KDV bulunmadığında;
-
Hizmet sağlayıcının yerleşik olduğu ülke belirlenmeli,
-
Hizmetin Türkiye'de kullanılıp kullanılmadığı incelenmeli,
-
Türkiye'de KDV sorumluluğu doğup doğmadığı kontrol edilmeli,
-
İlgili dönemin KDV 2 beyannamesi değerlendirilmelidir.
Faturada KDV bulunmaması nedeniyle işlemin doğrudan v


